Consells per millorar a jugar a Scrabble en català

jugar a scrabble

Sovint escoltaràs que els jugadors experimentats de Scrabble en català donen consells a aquells que estan aprenent sobre com poden millorar.

Però qualsevol que li digui això a un nou jugador ha oblidat el que és mirar un tauler i no veure les formes i complexitats del joc….

Imagina dir-li a algú que només sap el poc anglès que va aprendre a l’escola, que escrigui poesia en aquella llengua. Seria molt frustrant i inútil. Cal un cert domini de la gramàtica i el llenguatge abans de poder fer quelcom abstracte com un poema, com també passa amb el joc de l’Scrabble.

Cal admetre que fer segons quins exercicis o memoritzacions de paraules poden ajudar a millorar a un jugador de Scrabble en català, però cal que hi hagi una comprensió bàsica de com es juga, abans de posar-se amb això.

Com amb la majoria dels esports de la ment, hi ha una corba d’aprenentatge pronunciada quan comences a jugar a l’Scrabble.

El repte de les cent partides

Després d’ensenyar les regles a algú, normalment em pregunta, «quina és la millor manera de millorar?». Li dic que la millor manera de millorar és jugar unes cent partides el més ràpid possible. La quantitat pot semblar arbitrària, però realment no ho és.

Després d’aproximadament unes cent partides, acumules una mena de memòria mental i comences a veure formes recurrents i opcions que potser no veies al principi.

Però encara més: no només juga les cent partides; juga de la manera que vols jugar. No tractis d’imitar altres jugadors (especialment, els no professionals).

Has de conèixer de primera mà les raons perquè les teves jugades poden ser bones o no. No responguis constantment a les jugades del teu oponent. Pren la iniciativa! Talla quan vulguis tallar, obre espais quan vulguis obrir-los.

No importa si guanyes o perds. Amb aquestes partides no es tracta posar els peus a l’aigua, sinó de submergir completament el cap perquè t’acostumis al fred més ràpid.

Els jocs no haurien de durar més de mitja hora (com a molt, quaranta-cinc minuts). Deixa fer als teus instints, sense una lectura profunda. Juga el primer moviment que apareix a la teva ment, pren-te uns cinc segons per assegurar-te que no sigui una estupidesa, i després juga.

Una vegada que hagis assolit aquest marcador de cent partides, notaràs una marcada millora en la teva capacitat de joc. En realitat, podràs mirar un tauler i comprendre el que està succeint.

Perd les teves cent primeres partides ràpidament perquè puguis guanyar les mil properes!

Text adaptat de l’article de Michael Fodera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.